Stichting Beheer Kerkelijk Erfgoed Oostwold

 

Kroonluchter


In 1821 werd de kerk verfraaid met een zestien-armige kroonluchter. De inscriptie op de onderste bol luidt als volgt:

 

DEZE KROON IS GEMAAKT IN DEN JARE 1821 WANNEER KERKVOOGDEN WAREN DE HEEREN MR. LODEWYK HENDRIK SIERTSEMA EN JAN WILLEMS ROEMELING EN DE WEL EERWAARDE HEER REGNERUS BLAAUW PREDIKANT WAS OOSTWOLD.

 

De kroonluchter werd gemaakt door de geelgieter Jacobus Buissink (1794-1859), op dat moment woonachtig in de Oude Boteringestraat te Groningen.

 

Zijn familie was afkomstig uit Alkmaar, maar Jacobus woonde in ieder geval in 1812 in Groningen, waar hij op 18-jarige leeftijd trouwde met de 19 jaar oudere weduwe van Lucas Buissink: Joanna Stikkel.

 

Joanna stierf in 1824, waarna Jacobus de geelgieterij in Groningen te koop zette en een jaar later in Alkmaar hertrouwde. Jacobus zette daar samen met zijn broer Lucas de geelgieterij van hun vader voort.

 

De kosten voor het maken en leveren van de "koperen Kerk Kroon" in Oostwold bedroegen in 1821 479 gulden en 94,5 cent. Een kapitaal bedrag voor die tijd.

 

Op de kroonluchter staat (onzichtbaar vanuit de kerk) ook de naam van de maker vermeld (J. Buissink) en het gewicht: "372 Ned. Pond en 8 Ons", maar of dat klopt is niet helemaal duidelijk.