Stichting Beheer Kerkelijk Erfgoed Oostwold

Het herstel van de dakruiter (in 2018)


Na vier maanden van hard werken zijn we bijzonder trots om u het resultaat te kunnen laten zien van de restauratie van de dakruiter van de Hervormde kerk van Oostwold.

 

Het herstel was niet mogelijk geweest zonder ruimhartige bijdragen door fondsen en instellingen.

We zetten ze hieronder graag - in willekeurige volgorde - in het zonnetje.

De volgende instellingen dragen bij aan het herstel van de Hervormde kerk te Oostwold:


 Update 17 december 2018:

Met het terugplaatsen van de vergulde adelaar door Meesterschilder Jan Börchers uit Finsterwolde is het herstel van de dakruiter van de Hervormde kerk te Oostwold voltooid.

 

Bouwbedrijf Jurriëns Noord uit Groningen verving vanaf begin september alle aangetaste onderdelen in de dakruiter. Vier pilasters waren verrot en werden vernieuwd. De loden vloer onder de klokkenstoel werd vervangen in koper. Het schilderwerk werd in onderaanneming uitgevoerd door schildersbedrijf Bonema uit Middelstum.

 

Voor het vergulden van de wijzerplaten en arend werd Meesterschilder Jan Börchers aangezocht. Via een werk-leertraject kreeg de twintigjarige Sander Bergsma uit Sauwerd de mogelijkheid om het ambacht van het vergulden van historische objecten onder de knie te krijgen.

 

Op zaterdag 15 december plaatste Simon Laudy van Klokken- en Kunstgieterij uit Finsterwolde de vergulde wijzers en wijzerplaten terug. Het uurwerk zal nog door hem worden nagezien, zodat we weer volledig bij de tijd zijn.

 

 


Update 19 november 2018:

Op vrijdag 16 november vond de oplevering plaats van de dakruiter. Jurriëns Noord en schildersbedrijf Bonema hebben prachtig werk geleverd. De dakruiter staat er weer fris bij.

 

We moesten van ver komen. Er was jarenlang geen onderhoud gepleegd, waardoor verschillende onderdelen dringend vervangen moesten worden. Jurriëns Noord is vanaf september bezig geweest om alles in orde te maken. Het resultaat mag er zijn!

 

De adelaar en de wijzerplaten worden binnenkort teruggeplaatst. Tot dat moment blijft de steiger nog staan.

 

 


Update 3 november 2018:

Nu de dakruiter in de grondverf staat, kunnen we ons een goed beeld vormen van de impact die de herstelwerkzaamheden hebben (gehad).

 

De oplevering van de dakruiter zal halverwege november plaatsvinden. We kijken erg uit naar het resultaat!

 

 

 

 


Update 20 oktober 2018:

Het herstel van de dakruiter schiet al mooi op. We zijn inmiddels zeven weken onderweg en het werk vordert gestaag.

 

De komende week zullen de timmerlieden het herstel van het houtwerk afronden, waarna de schilder de toren volledig opnieuw in de verf zet. De loden vloer onder de klokkenstoel is inmiddels vervangen.

 

Een aantal details verdient extra aandacht. De wijzers van het uurwerk worden volgende week gedemonteerd, waarna ze worden gestraald en verguld. Gisteren is de adelaar van zijn hoge plaats gehaald om te worden verguld.

 

 


Update 18 september 2018:

Op  17 september heeft Menno Sikkink van SBKG-NN met de aannemer het werk aan de dakruiter opgenomen.

 

Het bestek op basis waarvan het herstelwerk is opgedragen sluit goed aan bij de uit te voeren werkzaamheden. We zijn begonnen!

 

Hiernaast een foto van wat de aannemer op de eerste dag in de onderste koepel aantrof aan rottigheid.

 

 


Update 15 september 2018:

Na twee weken is de steiger rondom de dakruiter helemaal klaar. Het is een heel bouwwerk geworden!

 

Bouwbedrijf Jurriëns Noord begint op maandag 17 september aanstaande met het herstel van de dakruiter.

 

Dat het herstel inmiddels dringend gewenst is, blijkt wel uit de foto's hiernaast.