Stichting Beheer Kerkelijk Erfgoed Oostwold

Het herstel van aardbevingsschade (in 2022)


Vanaf woensdag 5 januari 2022 gaat het kerkgebouw ruim een half jaar in restauratie.

 

In januari 2020 constateerden deskundigen van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen flinke schade aan de gewelven. Omdat er sprake was van een acuut onveilige situatie, ging het gebouw tijdelijk op slot. Er werden veiligheidsnetten onder de gewelven gespannen.

 

Oudman Stukadoor en Restauratie uit Oostwold gaat het herstelwerk vanaf februari 2022 uitvoeren. Voordat het zover is, moet er eerst het nodige voorwerk worden gedaan. Daarover gaat deze pagina.


De demontage van het Freijtag-orgel

Het Freijtag-orgel van Oostwold (gebouwd in 1809-1811) is een uniek en uiterst waardevol instrument.

 

Er is voor gekozen om het pijpwerk van de laden te halen en elders op te slaan als voorbereiding op de ingrijpende stukadoorswerkzaamheden aan de kerk.

 

Orgelmakers Ingrid Noack en Harm Kirschner uit Stapelmoor (D) hebben de klus van 5 tot en met 7 januari 2022 geklaard.

 

In juli zal het orgel en het pijpwerk schoon worden gemaakt, waarna het orgel weer in elkaar wordt gezet. De werkzaamheden zullen dan naar verwachting ongeveer vier weken in beslag nemen.

 

Meesterschilder Jan Börchers werkt de beschildering van  de bekroningen op het orgel bij en doet aanvullend kleuronderzoek.De demontage van de kroonluchter

Simon Laudy heeft op 30 december 2021 de kroonluchter naar beneden getakeld en gedemonteerd.

 

De kroonluchter hangt straks in de weg bij het opbouwen van de steigers in de kerk.

 

Het is de bedoeling dat Laudy de kroonluchter in oude glorie herstelt. Doorgedraaid schroefdraad wordt hersteld, de verlichting en bedrading wordt vernieuwd.

 

Meesterschilder Jan Börchers zal de stang met vier sierbollen opnieuw vergulden.